Serc

Garnwerd

Garnwerd

Garnwerd is een wierdedorp aan het Reitdiep in de gemeente Winsum in de provincie Groningen. Het heeft een oppervlakte van 18 hectare en een inwonertal van 320 (volgens CBS-opgave van 2008). Het postcodegebied Garnwerd had in 2012 in totaal 470 inwoners. Hieronder tellen ook Oostum en Wierumerschouw mee. Garnwerd heeft de status van beschermd dorpsgezicht.

Vroeger lag de wierde van Garnwerd op een soort schiereiland tussen het Reitdiep en het Aduarderdiep. Een veerpont verzorgde de verbinding met Winsum. Door kanalisatie kwam het Reitdiep vanaf 1629 dichter bij het dorp te liggen. Er kwamen brugverbindingen over het Reitdiep in 1933 en over het Aduarderdiep in 1938.

Tegenwoordig is Garnwerd een pleisterplaats voor recreanten en toeristen. Garnwerd is aantrekkelijk vanwege haar horeca aan het Reitdiep en het recreatiecentrum Garnwerd. Het dorp is verder in het trotse bezit van een basisschool. Eenmaal per jaar wordt in de zomer het meerdaagse feest 'Garnwerd Grandioos' gevierd. In Garnwerd vindt men de Sint-Ludgerkerk uit de 13e eeuw met een karakteristieke 18e-eeuwse toren. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Bij de brug over het Reitdiep bevindt zich de korenmolen De Meeuw, een stellingmolen uit 1851. Bij de molen staat een sarrieshut uit 1628. Het dorp is verder bekend vanwege de Burgemeester Brouwersstraat, het smalste voor auto's toegankelijke straatje van Nederland[1]

De schrijfster, dichteres en tekenares Fritzi Harmsen van Beek woonde van 1971 tot 2007 in Garnwerd. Tegenwoordig woont er de uit de Verenigde Staten afkomstige beeldend kunstenaar Jon Gardella.

Het Pieterpad loopt door deze plaats.